分享至微博
分享至 Facebook
列印

阿里雅虎中國分家 電郵轉戶阿里雲

04 - 19 05:01

【明報專訊】雅虎中國電郵嘅用戶將要同雅虎告別。阿里巴巴旗下嘅雅虎中國噚日向其電郵用戶發出通知,話雅虎中國郵箱將於今年8月停止服務,之後所有郵件同相關帳戶設置都會被刪除,因此,建議用戶註冊同埋綁定一個新嘅阿里雲郵箱。阿里雲其實就係阿里巴巴集團嘅直屬公司。雅虎香港則不受影響。

網民嘲「虎落阿里被貓欺」

雅虎中國話,如果將帳戶移至阿里雲郵箱,即由@yahoo.com.cn改為@aliyun.com,就可以自動保護用戶喺雅虎郵箱中嘅歷史郵件,並代收發往雅虎中國嘅郵件直至2014年底。

阿里巴巴喺2005年兼併咗雅虎中國,舊年更從雅虎母公司手中贖回賣身契,回購咗絕大部分雅虎母公司持有嘅阿里集團股份,馬雲與雅虎牽扯多年嘅恩怨亦畫上句號。

正緊鑼密鼓籌備上市嘅阿里集團,近期就開始對後雅虎時代嘅業務進行清理。

但面對突如其來嘅轉變,唔少內地網民很是不滿,有人話搞個轉移郵箱搞得頭都暈埋,馬雲不顧用戶體驗,硬搶客戶資源搞咁多麻煩嘢,以後絕對唔會用阿里雲;有人講這就是「虎落阿里被貓欺(以天貓代指馬雲)」。

分享至微博
分享至 Facebook
列印
關鍵字:財經
新浪推介